Vegan Sertifikası İçindekiler
- Vegan Sertifikası Nedir ?
- Vegan Etiketleme Gereksinimleri Nelerdir ?
- Vegan Sertifikası Almak için Gerekenler Nelerdir?
- Vegan Sertifika Süreci Nasıldır?
- Vegan Sertifikası Sorumluluğu
- Vegan Sertifikası Ürün ve Hizmet Kapsamı Nelerdir ?
- Neden Vegan Sertifikası ?
- Vegan Sertifikası Organizasyonu
Sağlık, Güvenlik, Çevre, Adalet, İklim Değişikliği ve Sosyal sorunları çokça yaygın yaşadığımız bu zamanda, tüketim alışkanlıklarının değişmesi ve artan hassasiyetler ile kuruluşların; tüketicilerin bu kaygılarını ticari faaliyetlerine yansıtmaları, pazar ve kamuoyu ile iletişiminde güçlü bir parametre halini aldı.
Kuruluşların, tüketicinin değişen taleplerini karşılamasında pozitif katkı yapan bu etken uzun zamandır mevcut olmuştur. Ancak; günümüzde yaşadığımız bu çok problemli Dünya’ da yeni beslenme ve tüketim alışkanlıklarını ve tüketicinin yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamaya devam etmek için üreticilerin gerçek bir stratejik planlamaya, kriterlere ve sertifikasyonlara ihtiyacı bulunmaktadır. Vegan Sertifikası da tam da bu ihtiyaçlar için ayırt edici bir konum elde etmiştir.
Vegan Sertifikası Nedir ?
Sağlık, Adalet, Etik, Çevre ve Manevi gerekçelerle yapılan yaşam ve beslenme tercihinin, bağımsız ve tarafsız bir otorite sertifikasyon kurumu tarafından ilgili kriter olan; NSO-NAP 7 Vegan Vejetaryen Ürün Standardı’ na olan uygunluk derecesinin tespit ve tescili sonucu verilen sertifikaya “Vegan Sertifikası” denir.
Veganlık; Vejetaryen yaşam tarzının bir çeşidi olmakla birlikte, vejetaryen kültürden farklı olarak, süt ürünleri, tavuk-yumurta ürünleri, su ürünleri, hayvan menşeli yağlar, katkı, boyar, asit, enzim, protein, arı ürünleri, kürk, deri, yün, kaşmir, angora, tüy ve ipek gibi birçok hayvansal ürünleri tüketmezler. Ayrıca Veganlar; hayvanat bahçeleri, hayvan gösteri yerleri, sirk, eğlence, yarışlar gibi aktivasyonlardan kaçınırlar. Turistik konaklamalarında da hayvan dışı tercihler yaparlar.
Teknoloji ile birlikte değişen çağda elde ettiğimiz alternatif ve yeni metotlar ile alternatif gıda ve tüketim ürünleri ile hizmetler üretilmeye başlanmıştır.
NSO (Doğal Standartlar Organizasyonu)’ nun 2018 yılında yayınlamış olduğu Küresel Vegan Etiket Standardı; NSO-NAP 7, tüketicilerin artan vegan tercihlerinde talep ettikleri vegan sertifikasını ve sembolünü küresel olarak ortak noktada buluşturmuş ve talebi karşılamıştır.
Sertifikalandırılmış Vegan ürün/hizmet; vegan güvence ve garanti sağlayarak, ürün etiketlerinde veya hizmet alanlarında kullanılarak tüketiciler tarafından kolayca anlaşılır bir işaret olmuştur. Bu Vegan Etiketi/İşareti ile tüketici tercihlerinin kolayca karşılaştırılması ve karşılanmasını sağlamıştır.
Bilinçli kitleler ve bunlara katılan Y ve Z kuşağı yeni nesiller için Vegan Belgesi; çevre, sağlık, adil yaşam ve sosyal sorumluluk kaygısını karşılayan en temel olgulardan birisidir. Bu nedenle; tüketim tercihlerini, NSO-NAP 7 Vegan Sertifikalı ürünlerden yana kullanmaktadırlar.
Üreticiler için Küresel ortak bir sembol olması amacı ile yayınlanan NSO-NAP 7 Vegan Standardı; Dünya' da Vegan ürünleri/hizmetleri tescil etmek ve işaretlemek için doğru yoldur. Birçok ülke bu etiketlemeler için üreticilerini yönlendirmekte ya da global pazar kaygıları ile bu etikete önem vermektedir. Tüketiciler; NSO-NAP 7 Sertifikalı Vegan Ürüne ve taşıdığı Vegan Sembolü’ ne diğer alternatiflerinden daha çok güvenmektedir.
NSO ilgili Vegan Organizasyonu, Vegan Sertifikası amaçları için; Üreticinin NSO-NAP 7 Vegan Belgesi Standardı kriterlerini karşılayan ürünlere/hizmetlere tanımlayıcı lisans numarası vererek, Vegan İşaretini/Sembolünü kullanma hakkı sunmaktadır.
Ayrıca, NSO-NAP 7 Standard Vegan Etiketli ürünler; “HAYVANSAL DEĞİLDİR, HAYVAN İSTİSMARI VE ZULMÜ YOKTUR, HAYVANLAR ÜZERİNDE TEST YAPILMAZ” garantisi verir.
Vegan Etiketleme Gereksinimleri Nelerdir ?
Vegan Sertifikası için veganlık konusu değerlendirildiğinde; mümkün olmayan ya da imkânsız bir tercih olarak görülebilmektedir. Ürün ambalaj veya etiketlerinde yer alan işaret veya uygunluk ibareleri tüketicilerin içerik bilgisine sahip olma haklarındadır. Bazı Ülke ve Bölgesel yasal mevzuatlarda bu tanımlamalar yapılmaktadır. Genel anlamda yasal bir zorunluluk söz konusu olmamakla birlikte gönüllülük olarak değerlendirilir.
Çoğu ülkede haksız rekabet ve ticarete karşı, Tüketicinin Korunması Düzenlemeleri’ nde; tüketicinin yanlış yönlendirilmesini engelleyen yasal düzenlemeler bulunur. Bazı düzenlemelerde Veganlar için hayvansal kaynakların kullanılmaması önerileri karşılanamamaktadır. Bu eksikler, üretici bilincine de yansımakta ve maalesef kontaminasyona yönelik yetersiz tedbir ve uygun olmayan proseslerde üretimler gerçekleştirilmektedir. Sonuçta çıkan ürün NSO-NAP 7 Vegan gereksinimlerini karşılamamaktadır. Örneğin, NSO vegan gıda etiketlerinde tüketicilere üretim sürecinden potansiyel çapraz temaslar olduğunu belirten eser miktarda yumurta, süt içerebilir gibi ifadeler kullanılmaz.
NAP-7 Küresel Vegan Belgesi işareti, üreticinin kendi yaptığı beyandan farklı olarak sertifikalı bir vegan ürünü tercih eden, kararlı tüketiciler için ayırt edici bir semboldür. Piyasadan elde edilen verilere göre Vegan Tüketiciler; ambalaj ya da etikette bulunan Vegan İddiası' na rağmen kötü sürprizlerle karşılaşmamak için satın alırken ürün etiketini iki kez kontrol ettiklerini ortaya koymaktadır. Tüketicinin ve müşteri memnuniyeti için işlemenize ve gıda güvenliği yönetim sisteminize vegan sertifikası kriterlerince yatırım yapabilir daha çok gelir elde edebilirsiniz.
NSO-NAP 7 Küresel Vegan Logosu, hayvansal bileşen içermeyen, hayvan testi ve istismarı yapılmadığının tescilli olana ticari güven markasıdır. Vegan logosu, vegan talep eden tüketiciler tarafından rahatlıkla görülebilir ve ürün etiketine dikkat edilmeden alışveriş yapmasına olanak tanır. Üreticilerin, 1 trilyon dolardan fazla büyüyen vegan pazarı tanımasına ve vegan üretim ile tüketici ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olur. (Ancak, logonun henüz her vegan üründe bulunmadığını lütfen unutmayın!) NSO-NAP 7 Küresel Sertifikalı Vegan Logosu, dünyada binlerce üretici kuruluş tarafından yüzbinlerce üründe kullanılmaktadır.
Sertifikalı Vegan Logosu; toplumu, Veganlık hakkında bilinçlendirmeye, VEGAN DOSTU üreticilere değer katmaya ve nihai ürüne nitelik katmaya çalışan çevreci bir Organizasyon olan IBI tarafından geliştirilmekte ve yürütülmektedir.
Sertifikalı Vegan ürünleri hayvansal hiçbir ürün içermez ve hayvan istismarı yapmaz. İçerik olarak bitkisel alerjenler içerebilir ve çapraz kontaminasyona maruz kalabilir. Bu gibi durumlarda üreticilerden ve hizmet sağlayıcılardan bilgi almakta fayda vardır. Günümüzde proses maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı üreticiler vegan üretim için ayrı proses hatları kuramamaktadır. Bu nedenle; Vegan üretim aynı zaman da vegan olmayan üretimle aynı proseslerde gerçekleştirilebilmektedir. Üretici kuruluşların aynı proses sürecine tabi tuttukları ürünlerden vegan ürünleri dikkatli ve kontrollü olarak üretmeleri gerekmektedir.
Vegan Sertifikası Almak için Gerekenler Nelerdir?
Vegan Belgesi Almak için; Nihai ürün ve hammaddelerin, yumurta-yumurta ürünleri, süt-süt ürünleri, bal-arı ürünleri, böcek ürünleri, et ürünleri, kemik ürünleri, balık, kümes hayvanları ve ürünleri, ipek, kaşmir, angora, tüy-kıl, deri, süet gibi hiçbir hayvansal bileşen içermemelidir. Proses aşamalarında hayvansal katkı-yağ-maya-çözücü-enzim-asit vb. bileşenler kullanılmamalıdır ve Hayvanlar üzerinde test ve hayvan istismarı yapılmamalıdır. Tarımsal ürün bileşenleri mevcut ise GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) yapısı ve hayvan geni olmamalıdır.
Ayrıca, üreticiler, “Vegan” ve “Vegan Olmayan” üretim süreçlerinde kullanılan tüm yüzeyleri, ekipmanları, kapları ve makineleri tamamen temizlediğinin ve sterilize ettiğinin tescilini ya da uyguladığı sistemin sertifikasını (ISO 220000, GMP, HACCP, BRCGS, IFS, vb.) sunmalıdır.
Tüm bahsedilen konular, NSO-NAP 7 Vegan Standardı gereklerince uygunluk yapısında sağlanmalıdır.
Organizasyonumuzun Misyonu; hayvanlara yapılan zulümlerini ve istismarını bitirmek ve yaşanabilir temiz bir çevreye katkı sağlamaktır.
Sertifikasyon programlarımızın amacı, hayvan istismarını ve zulmünü, tüketim ürünlerinden kaldırmaktır. Bunu yaparken; hayvansal ürüne alternatif, Sertifikalandırılmış ürünleri de toplumun bilgisine ve tercihine sunmaktır.
Yeni Dünya Düzeni’ nde, daha fazla vegan ürün/hizmet tercih edildikçe, daha fazla üretici vegan ürün üretecek ve yerküreye olumlu katkılar sağlayarak sürdürülebilirliği destekleyecektir.
Vegan Sertifika Süreci Nasıldır?
Üretici Kuruluşların, 1 (bir) yıllık geçerli olan Vegan Sertifikası alabilmeleri için uygulanması gereken Sertifikasyon Süreci aşağıda belirtilmiştir;
- Başvuru ve Değerlendirme
- Planlama
- Test/Muayene
- Kontrol ve Denetim (uygulanabilir ise)
- Vegan Komitesi Süreci
- Sertifika Yayın Süreci (veganvegetarian.org)
- Piyasa Gözetimi (Plansız ve Habersiz)
Vegan Sertifikası Sorumluluğu
Sertifika Sürecini standarda uygun olarak tamamlayan kuruluşlara, VEGAN SERTİFİKASI/VEGAN ETİKETİ kullanma hakkı verilir.
Vegan Sertifikası'nın/Etiketi'nin kullanılmasında ve uygunluğun sürdürülmesinde tüm sorumluluk ve yükümlülük, ilgili ürün ya da hizmetin sahibi kuruluşa aittir.
Vegan Sertifikası Ürün ve Hizmet Kapsamı Nelerdir ?
- Vegan Gıda ve Vegan İçecek,
- Vegan Restoran ve Vegan Fast-Food,
- Vegan Kozmetik,
- Vegan Deterjan ve Vegan Dezenfektan,
- Vegan Sabun ve Vegan Şampuan,
- Vegan Boya,
- Vegan Kimyasal,
- Vegan Katkı Maddeleri,
- Vegan Enzimler,
- Vegan Asitler,
- Vegan İlaç,
- Vegan Ayakkabı,
- Vegan Deri ve Vegan Süet,
- Vegan Kürk,
- Vegan Tekstil,
- Vegan Otel,
- Vegan Turizm,
- Vegan Enerji.
Neden Vegan Sertifikası ?
Çevre İçin;
Hayvan tarımı, et ve hayvansal ürün sektörleri, dünyamızda çevre üzerinde yıkıcı bir üretim gerçekleştiriyor, kaynakları hor kullanıyor ve yaşamı tehdit ediyor.
İnsan için kullanılması gereken kaynakların yaklaşık %352 i hayvanlar için kullanılıyor. Hayvan tarım; toprak, su ve enerji kayıplarına ve kirliğe neden olmaktadır.
İhtiyaç kadar planlı hayvancılık, çevre için kaynaklarımızı korumamızı sağlayacaktır.
Sağlık İçin;
Hayvansal ürün kaynaklı olduğu tespit edilen, kilo, kolesterol, kalp-damar, organ yetmezliği, sindirim sistemi ve benzeri bir çok hastalık ve cilt sağlığı için iyi bir alternatifin Vegan Tüketimden geçtiği yapılan çalışmalarda ortaya konmaktadır.
Vegan tüketim, Sağlık için riski azaltan önemli faktörlerdendir.
Adil Bir Yaşam İçin;
Dünya ekilebilir tarım arazileri, insanların ve hayvanların beslemesi için verimsiz bir sistem uygulanarak yiyecek yetiştirmek için kullanılıyor. Uygulamadaki verimsizlik nedeniyle gıda güvenliği ve etkin bir üretim sağlanamıyor. Toprak kaynaklarımız, artan insan popülasyonu için yiyecek olarak yetiştirilen hayvanları da aynı oranda besleyecek kadar yeterli gelmiyor. Toprak, insan ihtiyacına uygun kullanılmadığı sürece; beslenme ve çevre için adil yaşam risk ve tehditleri artacak.
Günümüzde milyarlarca insan gıda kaynaklı güvenlik ve yeterlilik konusunda adil olmayan bir şekilde yaşamakta ve kaynaklarda bu adaleti sağlamaya yetecek şekilde kullanılmamaktadır.
Pazar ve İş Fırsatları İçin;
Günümüzde çokça yaygınlaşan Vegan Kültürü ve bu kültürü destekleyen yeni nesil ve bilinçli topluluklar pazarda azımsanamayacak bir tüketim ekonomisi oluşturmaktadır. 1 ila 3 trilyon civarı olan bu pazarda vegan ürün ve vegan üretim ile yer almak üreticiler için büyük fırsatlar sunmaktadır.
Vegan Sertifikası Organizasyonu
IBI, dünyanın önde gelen vegan belgesi organizasyonudur. NSO-NAP 7 vegan standardı, vegan güvencesi küresel alanda etiketlemenin tek bir çatı altında toplanmasını ve size yeni pazarlara erişmeniz ve vegan tüketici beklentilerini karşılayan yeni işler kurmanız için ihtiyaç duyduğunuz güveni verir.
NSO-NAP 7, NSO tarafından yayınlanmıştır. Vegan standardı için dünya akreditasyon topluluğu tarafından tanınmaktadır. NSO, uluslararası doğal standartlar geliştiren ve yayınlayan Uluslararası Doğal Standardizasyon Örgütüdür. Vegan Sertifikası, ISO 17065 Ürün Belgelendirme Kriterleri kapsamında akredite, lisanslı ve yetkili kuruluşlarca verilmektedir.
Küresel vegan doğrulama, lisanslama ve belgelendirme organizasyonu olarak, ürünlerin kalite ve miktarının uluslararası kabul görmüş NSO-NAP 7 standartlarına uygun olmasını sağlıyoruz. Araştırarak, inceleyerek, test ve analiz ederek doğruluyor ve lisanslandırıyoruz. Ayrıca; Dünyada NSO-NAP 7 Standard gereği vegan uygunluk değerlendirme programına uygunluğu sağlamak için çalışan sertifikası kuruluşları belirliyor ve yetkilendiriyoruz.
Vegan Sertifikasında lider olan IBI & NBE Vakfının amacı; Tüketiciyi, çevreyi ve hayvanları korumak, kamuoyunu bilinçlendirmektir. NSO-NAP 7 Vegan küresel markası, kalite, birlik ve sürdürülebilirliğin, tarafsız ve bağımsız olarak doğrulanması anlamını taşıyarak NSO-NAP 7 Vegan İşareti’ ni taşıyan ürün ve hizmetler için de standartlaşmış bir güven sembolüdür.